Idén is gyerekek döntöttek az összesen közel másfélmillió forintnyi díjakról a Cinemira Nemzetközi Gyerek-és Ifjúsági Filmfesztiválon, ahol hazai és nemzetközi rövidfilmek, TIKTOK és LEGO videók, valamint zenei videóklipek is versenyeztek. Angyalosy Eszter és Szőke Dániel filmje, az Utolsó esély nyerte a legjobb ifjúsági rövidfilm díját, míg megosztottan a gyerekzsűri a Lengemesék és a Kuflik animációkat ítélte a legjobbnak. A 19 év alatti alkotók Legjobb Diákfilm versenyét Németh Bálint Bence The Old House című filmje nyerte, míg a Videóverseny fődíjasa Kovács Nelli Nádja alkotása lett.

A Cinemira TEEN és KIDS teltházas vetítésekkel, filmes beszélgetésekkel, interaktív programokkal zajlott október 20. és 29. között a Corvin moziban és a Kristály Színtérben. A fesztivál versenyében 80 rövidfilm és öt díjnyertes mozifilm szerepelt, amelynek többsége premier volt.

Továbbra is lenyűgöznek a fiatal alkotók munkái és örömmel látom, hogy a felnőtt filmesek is egyre nyitottabbak a gyerek-és ifjúsági film világa felé, csodás magyar alkotásokat mutathattunk be és nyertek díjakat ” – mondta Lakos Nóra, a fesztivál igazgatója.

A Cinemira kiemelten fontosnak tartja, hogy a fiataloknak szóló filmekről a fiatalok döntsenek. Ezért a Legjobb Magyar Ifjúsági és Gyerek Rövidfilmnek járó Arany Mókus-díjról és az azzal járó 300.000 Ft-os pénzdíjról gyerekzsűri szavazott.

A Cinemira az ország legnagyobb diákzsűrijét hozta lére, amely idén is több mint ötezer középiskolásból állt. Ők döntöttek a Legjobb Magyar Ifjúsági Rövidfilm díjáról, amelyet Angyalosy Eszter és Szőke Dániel Utolsó esély című filmje nyert.

A Legjobb Magyar Gyerekfilm díjáról tizenkét év alatti gyerekek döntöttek. Megosztott díjat adtak ki, két népszerű mesekönyv adaptációjának. Így az Arany Mókust Pálfi Zsolt a Cinemon stúdió gyártásában készült Lengemesék: Az ismeretlen gyógyító című filmje és a Jurik Kristóf a KEDD Stúdió gondozásában készült A Kuflik és a végtelen sál című alkotása nyerték.

A Legjobb nemzetközi Ifjúsági Rövidfilm díját az uruguay-i Nicolas Botana és Ilén Juambeltz Irány Madrid (Before Madrid) című munkája kapta, amely egy humoros történet az első együttlét nehézségeiről. Külön dicséretben részesült az iráni Mohammad Valizadegan Én csak táncolok (Me, I’m Dancing Too) című fikciós dokumentumfilmje, amely rendkívül fontos társadalmi problémát mutat be, és egyben megható portréja a fiatal iráni generációnak.

A szakmai zsűri tagjai Bernáth Szilárd filmrendező, Felix Vanginderguysen, az Európai Gyerekfilm Szövetség főtitkára, és Marta Jodko, az Ale Kino lengyel Gyerek-és Ifjúsági Filmfesztivál vezetője voltak.

A Legjobb Rövid Ifjúsági Animáció díját Hegyi Olivér A szív kertje című animációs filmje kapta. A zsűri szerint ez a nagyon személyes, eredeti stílusú film minden kamasz felvételi rémálmát tárja elénk, mer furcsa lenni, miközben sikeresen mutatja be, milyen, amikor az ember agyába zavaró gondolatok férkőznek be. Külön dicséretben részesítették ebben a kategóriában João Gonzalez Jégkereskedők (Ice Merchants) című munkáját. A portugál animációs kisfilm egy jégkereskedő apa és fia történetén keresztül mélyen és jelentőségteljesen elmélkedik az elmúlásról és a globális problémák kezeléséről.

A díjakról nemzetközi zsűri döntött, amelynek tagjai Julia Skala animációs filmrendező, Buda Flóra Anna cannes-i Arany Pálma-díjas animációs filmrendező és Klingl Béla producer, vfx szakember, animációs filmrendező voltak.

A Cinemira KIDS kisebb gyerekeknek szóló versenyprogramjának díjait is kiosztották vasárnap délután, amelyről Mikulás Ferenc a Kecskemét animációs stúdió és a KAFF vezetője, Temple Réka, a Cinemon animációs stúdió executive producere és Chilton Flóra filmrendező döntöttek.

A Legjobb Rövid Nemzetközi Animáció díját Augusto Schillaci A körhinta (La Calesita) című munkája kapta.

A Budapest Fővárosa által felajánlott Budapest a Fiatal Tehetségekért 300.000 forintos díjat Chilton Flóra Széllel szemben című, gyermekotthonban élő ikerpár kálváriáját bemutató filmje kapta, a díjat Dr. Bősz Anett, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes asszony adta át. Az indoklás szerint a főszereplő lányok sorsának társadalmilag is érzékeny, de emberileg együttérző bemutatása egészen biztosan sokat tesz azért, hogy egymás megismerésével beindulhasson az a párbeszéd, ami a változáshoz, és a jobbá váláshoz szükséges.

Idén először középiskolások számára is külön versenyt indított a Cinemira, ahová 15 perc alatti filmekkel nevezhettek. A Diákfilmes verseny zsűrije Tenki Réka színművész, Somogyi György forgatókönyvíró és Ascher Károly filmrendező voltak.

A Legjobb Diákfilm versenyét Németh Bálint Bence The Old House című filmje nyerte.
A versenyben közönség is szavazott, a közönségdíj nyertese Szöllösi Piroska, Lelkes Kamilla, Lőrincz Réka, Kovács Liliána Rozenstein című rövidfilmje lett. Dicsérő oklevélben három filmet részesítettek: Csejdy Mihály Romek és Juliszlava, Sipos Ábel A perzsa harcos és Szabó Dóra Homewrecker című filmjeit.

Vasárnap került sor a Cinemira idei, 19 éven aluliaknak szóló videóversenyének eredményhirdetésére is, ahol idén videóklippel, LEGO animációval és TIKTOK videóval lehettet nevezni. A versenyre közel száz alkotás érkezett, amelyek közül a legjobb 34 film került a döntőbe.

A Puskás-Dallos Peti, Szirmai Gergely, Hollósi Jázmin, Lampert Benedek, Mazzag Izabella, LilFrakk és Orsovai Reni alkototta zsűri három kategóriában adott át díjakat a legjobbnak ítélt másfél perces alkotásoknak.

A Cinemira Videóverseny fődíjasa Kovács Nelli Nádja In Your Dreams című filmje lett. A videóverseny kategória közönségdíját a Bukovszky testvérek alkotása kapta.

A Cinemira idén külön versenyt indított TIKTOK videóknak. A kategória fődíjasa, Horváth Salamon The Wes Anderson style movie című alkotása. A nyertes részt vehet egy közös TIKTOK forgatáson Hollósi Jázmin influenszerrel. Külön dicséretben részesült Kovács Nelli Nádja In Your Dreams című videója.

LEGO – Kalandozás az álmok birodalmában kategóriában a különdíjat Sándor Bendegúz nyerte, a fődíjat Gyulai Dorina alkotása kapta meg.

Cinemira Junior Music Video verseny fődíjazottja Essig József The Biebers – Sorry című alkotása lett. A Cinemira Junior Music Video különdíját Bödőcs Bendegúz Lill Frakk: Oh jajj című számának klipje vihette haza.

Puskás-Dallos Peti az összes Junior Music Videó versenyben indulónak egy VIP behind the scene bejárást ajánlott fel az RTL Klub egyik showműsorában.

A Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósult meg.

A Cinemira TEEN 2023 nyertesei:

Legjobb Magyar Ifjúsági Kisfilm:

Utolsó esély / r.:  Angyalosy Eszter, Szőke Dániel / Magyarország

Legjobb Nemzetközi Kisjátékfilm:
Irány Madrid / Before Madrid / r.: Nicolas Botana, Ilén Juambeltz / Uruguay

Nemzetközi rövidfilm zsűri külön dicsérete:
Én csak táncolok / Me, I’m Dancing Too / r.: Mohammad Valizadegan / Irán

Legjobb Rövid Animáció:
A szív kertje / r.: Hegyi Olivér / Magyarország

Az animációs zsűri külön dicsérete:
Jégkereskedők / Ice Merchants / r.:  João Gonzalez / Portugália

Budapest a Fiatal Tehetségekért díj:
Széllel szemben / r.: Chilton Flóra / Magyarország

A Cinemira KIDS 2023 nyertesei

Legjobb Magyar Gyerekfilm megosztott díja

Lengemesék: Az ismeretlen gyógyító / r.: Pálfi Zsolt / Magyarország

Kuflik: A végtelen sál /r: Jurik Kristóf / Magyarország

Legjobb Nemzetközi Rövid Animáció:
A körhinta / La Calesita / r.: Augusto Schillaci / USA, Kanada

A Diákfilm kategória nyertesei

A Legjobb Diákfilm

The Old House /r.: Németh Bence Bálint /Magyarország

Diákfilm közönségdíj:
Rozenstein / r.: Szőllösi Piroska, Lelkes Kamilla, Lőrincz Réka, Kovács Liliána / Magyarország

Dicsérő oklevél

Romek és Juliszlava /r.: Csejdy Mihály

A perzsa harcos  /r.: Sipos Ábel

Homewrecker /r.: Szabó Dóra. 

A Cinemira Videóverseny 2023 nyertesei

Cinemira Videóverseny fődíj

Kovács Nelli Nádja In Your Dreams című alkotása

Cinemira Videóverseny különdíj

Bukovszki testvérek alkotása

Legjobb TIKTOK Videó:

The Wes Anderson style movie / r.: Horváth Salamon

TIKTOK Videó Különdíj: 

Kovács Nelli Nádja In Your Dreams című alkotása

LEGO – Kalandozás az álmok birodalmában kategória fődíj

Gyulai Dorina alkotása

LEGO – Kalandozás az álmok birodalmában kategória különdíj

Sándor Bendegúz alkotása

Junior Music Videó Legjobb Videóklip:
Essig József: The Biebers-Sorry c. klipje

Junior Music Videó Különdíj:

Bödőcs Bendegúz: Lil Frakk – Oh jajj c. klipje

Kövess minket a Facebookon, Instagramon és a TikTok-on is!

KAPCSOLAT
Email: cinemirafilmfest@gmail.com
Telefon: +36205919882

HELYSZÍN
Corvin Mozi
1082, Budapest, Corvin köz 1.