Az 5. évfordulóját ünneplő Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál idén külön célozza meg a 13+-os korosztályt a Cinemira TEEN hétvégével. A fesztivál kiemelt vendége lesz a Stranger Things magyar rendezője, Antal Nimród, akivel közönségtalálkozót szerveznek, és az Eufória című sikersorozat magyar vonatkozású kulisszatitkai is kiderülnek. A filmes előadások, interaktív programok mellett két napon át az év legjobb, kamaszoknak szóló egész estés, rövid és animációs filmjeit vetítik a Corvin moziban. A legjobb magyar rövid ifjúsági film fődíjáról több ezer diák dönt. A fesztivál nyitófilmje a Berlinale Generation díjnyertes A Stand up királynője című svéd film, amelyet a Cinemirán láthat először a magyar közönség.

A MAI FIATALOK LELKIVILÁGÁBA BETEKINTÉST NYÚJTÓ FILMEK FAJSÚLYOS TÁRSADALMI KÉRDÉSEKKEL

A Cinemira az egyetlen hazai filmfesztivál, amely kifejezetten a fiatal közönségnek szóló filmeket mutat be, mert nem mindegy, hogy mit néznek a fiatalok. Ezen a hiánypótló rendezvényen a világ legkiemelkedőbb fiatal közönségnek szóló rövidfilmjei és mozifilmjei jelennek meg, melynek döntő többsége először látható Magyarországon. A Cinemira versenyprogramjában 11 országból több mint harminc rövid kisjátékfilm és animációs film versenyez a legjobb filmnek járó Aranymókus-díjért.

A Cinemira TEEN versenyfilmjei olyan, a kamaszok mindennapjait érintő témákat dolgoznak fel, mint a szerelem és szakítás (Paradicsommadár, Klíma, Perfect Match), mentálhigiéné (Nyári zápor, A mélyben semmi szép nincs), a történelemmel való szembenézés (A Szajna könnyei, Elzárva a fénytől, Tisztességes német iparosmunka, Még emlékszem), családon belüli bántalmazás (A kés, Az árnyjátékos meséje) áldozathibáztatás és az önmagunkért és egymásért való kiállás fontossága (Elvitelre lesz, Egy csapat vagyunk).

Három, kiemelkedő európai ifjúsági mozifilm is látható a Cinemirán. Magyar premier vetítés a Berlinalen legjobb ifjúsági film díjat (Generation Kplus) nyert A stand up királynője című film, amelyben egy 12 éves kislány szeretné megnevettetni a gyászoló apját, ezért megpróbál összeállítani egy stand up előadást. A film nagykövete Ráskó Eszter, a magyar stand up kiemelkedő női előadóművésze. Először láthatja az itthoni közönség a Cannes-ban is díjazott Olga című svájci filmet, amely az ukrán háború előzményeként is számon tartott Euromaidan idején játszódó fordulatos dráma. A Cinemira TEEN-en vetítik a 21. századi “A legyek uraként” is aposztrofálható Semmi című dán filmet is, amely Janne Teller azonos című nemzetközi bestsellere filmfeldolgozása. A dán regény hatalmas vitát váltott ki, előbb betiltották hazájában, majd egyenesen kötelező olvasmánnyá tették az iskolákban.

NEM CSAK MOZIZNI, DE ZSŰRIZNI ÉS ALKOTNI IS HÍVJÁK A FIATALOKAT

A Cinemirán fontos a fiatalok véleménye, ezért idén a diákzsűri még szélesebb körben képviselteti magát, így a legjobb magyar rövid ifjúsági film díjáról idén először több ezer középiskolás diák dönt. A Legjobb Animációs rövidfilm és a Legjobb Kisjátékfilm díjazottjairól neves szakmai zsűri szavaz. Így Kárpáti György Mór filmrendező, Olasz Renátó rendező-színművész, Szakonyi Noémi Veronika rendező- producer, Darabos Éva animációs rendező, a 2021-es Cinemira TEEN fődíjasa, Herczeg Zsófia fesztiválforgalmazó, animációs szakújságíró és Pálfi Zsolt, animációs filmrendező.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a gyerekek és kamaszok a filmnézés mellett maguk is alkossanak, ezért idén is meghirdették a 13-19 éves kamaszoknak szóló videópályázatot. Három témában alkothattak – a Jövőkép (milyen lesz a bolygónk vagy a saját életed), 90 éves LEGO és a Yettel-Bookline Betűből képkocka irodalmi adaptáció kategóriákban. A videóversenyre – több mint 90 alkotás érkezett . A döntős filmeket a fesztiválon mutatják be, a nyertesekről neves szakmai zsűri – Szirmai Gergely, Puskás Peti, Hollósi Jázmin, Lampert Benedek, Magyarósi Éva – dönt majd, akikkel a fesztiválon személyesen is találkozhat a közönség.

SZTÁROK, INFLUENSZEREK, KULISSZATITKOK

A fesztivál interaktív, így a fiatal közönség betekintést nyerhet a filmkészítés rejtelmeibe, találkozhat a legkiemelkedőbb kortárs filmes alkotókkal, a fiatalok kipróbálhatják magukat színészként igazi filmes castingon, vagy bepillantást nyerhetnek a filmes smink és maszkmesterség világba.

November 19-én, szombaton Antal Nimród, a Stranger Things világhírű magyar rendezője is ellátogat a Cinemirára, aki kifejezetten a fiatalok kérdéseire szeretne válaszolni. Forgatás operatőri szemmel címen az Eufória című sikersorozat kulisszatitkai is kiderülnek, mert a fesztivál vendége lesz Császár Dániel operatőr, aki az Emmy- díjas Rév Marcell mellett vett részt a sorozat forgatásán.

Ugyancsak szombaton ismert zenészek és filmrendezők beszélnek a videóklip készítés rejtelmeiről, így többek között Sena, Analóg Balaton és az Elefánt együttes videóklipjeinek kulisszatitkait ismerhetik meg a fiatalok.

A Casting titkok programon a filmszínészet felé kacsintgató fiatalok igazi filmes castingon vehetnek részt a fesztivál teljes ideje alatt, ahol filmszerepekre keresik 13-19 éves korosztály leendő színészeit.

November 20-án vasárnap ismert influenszerek – Ráskó Eszter, Stefanovics Angéla és Kovács András Péter – vezetnek be az online mozgókép készítés rejtelmeibe. Ugyanezen a napon a közönség betekintést nyerhet a Horrorfilm történetébe is.

A fesztiválon egész hétvégén Lego-animációs workshop és Tekerd! címmel Macskafogó mozaikkép kirakás is várja a fiatalokat, a látogatók filmes hátterek előtt is fotózkodhatnak és művészeti iskolák sminkes, jelmezes tanácsadásán vehetnek részt.

A Cinemira TEEN november 18-20. között várja a közönséget a Corvin Moziban és a H13 Kulturportban, a díjátadót november 20-án, vasárnap 20.00 órakor tartják a Corvin Moziban.

Az esemény a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.

Kövess minket a Facebookon, Instagramon és a TikTok-on is!

KAPCSOLAT
Email: cinemirafilmfest@gmail.com
Telefon: +36205919882

HELYSZÍN
H13 Kultport
1085, Budapest, Horánszky u. 13