Több mint 30, fiatal közönségnek szóló kisjátékfilm és animációs film versenyzik a 2022-es Cinemira TEEN Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválon.

A Cinemira TEEN Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivál idén is elhozza a legkiemelkedőbb nemzetközi és hazai, 13-19 éves fiataloknak szóló filmeket. A legjobb magyar rövid ifjúsági film díjáról idén először több ezer középiskolás diák dönt a Cinemirán.

A fesztivál minőségi ifjúsági kisjátékfilmeket és animációs rövidfilmeket mutat be, amelyek amellett, hogy szórakoztatnak, a kamaszok és a fiatal felnőttek életét érintő kérdésekkel foglalkoznak legyen szó szerelemről, szülő-gyerek kapcsolatról, vagy épp olyan nehéz témákról mint demencia, családon belüli bántalmazás, vagy épp a gyerekek helyzete a háborúban. A versenyprogramban 16 nemzetközi és magyar kisjátékfilm, valamint 15 animációs kisfilm kapott helyet. A fesztivál filmjeinek döntő többségét először lehet Magyarországon látni.

Az idei versenyprogram filmjei közül visszafogott, drámai hangvételben beszél a szerelem, párkapcsolati nehézségek és a szakítás kérdéséről a német Paradicsommadár, abszurd humorral a magyar Klíma, az Orrvérzésig és a Perfect Match. A második világháború olasz kamaszokból álló brigád történetét meséli el szavak nélkül a többszörösen díjnyertes olasz Nicola Pioversan Elzárva a fénytől című kisfilmjében, az algériai munkások lázadásáról szól a francia A Szajna könnyei című animáció, egy abszurd helyzeten keresztül emlékeztet a holokausztra a német Tisztességes német iparosmunka című kisfilm, míg a témát kevert technikával érzékeny, balladisztikus hangvételben tárja elénk a magyar Még emlékszem című animáció.

Útkeresésről és a szülői elvárások súlyáról beszél kanadai Trófea című többszörösen díjnyertes kisfjátékfilm, a Ma még nem egy demens nagymama és unokája történetét dolgozza fel, a Kakukkfióka egy testvérkapcsolatot mutat be, míg a barátságról és az egymásért való kiállásról szólnak a Hogy ne győzzünk és az Egy csapat vagyunk című alkotások.

A családon belüli bántalmazáról a többszörösen díjnyertes szlovák Timotej Lukovič A kés című alkotása, valamint a nemzetközileg elismert maláj Az árnyjátékos meséje animációk beszélnek. Az áldozathibáztatásról és az önmagunkért való kiállás fontosságártól szól a francia Elvitelre lesz című rövid animáció.

A Legjobb Animációs rövidfilm és a Legjobb Kisjátékfilm díjazottjait neves szakmai zsűri választja ki, amíg a Legjobb Magyar Rövid ifjúsági Film díjáról idén először több ezer középiskolás diák dönt.

A Cinemira TEEN Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválra 2022. november 19-20-án kerül sor a Corvin Moziban. A Cinemira Diák Filmes Napon pedig ingyenes válogatást láthatnak a verseny programból, valamint filmes felsőoktatási börzén vehetnek részt középiskolások 2022. november 18-án a H13 Kulturportban.

Élőszerepős kisjátékfilmek

A CSAJOK ÉS A BULI / GIRLS & THE PARTY / r.: Paloma Lopez / USA

DANNY FIÚ / DANNY BOY / r.: Yarden Avriel / Izrael

EGY CSAPAT VAGYUNK / r.: Kerékgyártó Yvonne / Magyarország

ELZÁRVA A FÉNYTŐL / CLOSED TO THE LIGHT / r.: Nicola Piovesan / Olaszország

GÖRDÜLÉKENYEN / GLIDING / r.: Galina Chakarova / Egyesült Királyság

HOGY NE GYŐZZÜNK / r.: Füzes Dániel / Magyarország

IBIZA / r.: Hélène Rosselet-Ruiz, Marie Rosselet-Ruiz / Franciaország

KAKUKKFIÓKA / r.: Beleznai Márk / Magyarország

KLÍMA / r.: Szabó Márton István / Magyarország

NA, PÁ! / BYE-BYE / r.: Amélie Bonnin / Franciaország

ORRVÉRZÉSIG / r.: Berecz Márton / Magyarország

PARADICSOMMADÁR / BIRD OF PARADISE / r.: Jannik Weiße / Németország

PERFECT MATCH / r.: Budavári Balázs / Magyarország

TISZTESSÉGES NÉMET IPAROSMUNKA / GOOD GERMAN WORK / r.: Jannis Alexander Kiefer / Németország

TRÓFEA / TROPHY / r.: Sandra Coppola / Kanada

MA MÉG NEM / r.: Gyimesi Domonkos / Magyarország

Animációs kisfilmek

A KÉS / THE KNIFE / r.: Timotej Lukovič / Szlovákia

A MÉLYBEN SEMMI SZÉP NINCS / r.: Spitzer Fiorella / Magyarország

A SZAJNA KÖNNYEI / THE SEINE’S TEARS / r.: Yanis Belaid, Eliott Benard, Nicolas Mayeur, Etienne Moulin, Hadrien Pinot, Lisa Vicente, Philippine Singer, Alice Letailleur / Franciaország

ÁLLATI GYILKOS / RE-ANIMAL / r.: Rubén Garcerá / Spanyolország

AZ ÁRNYJÁTÉKOS MESÉJE / THE DALANG’S TALE / r.: Irwan Junaidy, Maizura Abas, ‘Atiqah Mohd Abu Bakar / Malajzia

BÁBEL / r.: Koós Árpád / Magyarország

ELVITELRE LESZ / LA MEUTE / r.: Louise Cottin-Euziol, Lou-Anne Abdou, Antoine Blossier Gacic, Charline Hedreville, Agathe Moulin, Victoria Normand, Gabriel Saint-Frison / Franciaország

INTERMISSION / r.: Bucsi Réka / Magyarország

KÉTFEDELŰ REPÜLŐ MODELL / BIPLANE MODEL KIT / r.: Tine Kluth / Egyesült Királyság

MÉG EMLÉKSZEM / r.: Chilton Flóra / Magyarország

MITCH-MATCH #06 / r.: M. Tóth Géza / Magyarország

NYÁRI ZÁPOR / SOMMERREGEN / r.: Julia Skala, Oscar Jacobson / Németország

NYUGVÓ KÖD / r.: Fábián Nikolett / Magyarország

PUHA KÉK / r.: Pálos Emma, Lilian Eckensberger / Magyarország

SAVANYÚ KÁPOSZTA / SAUERKRAUT / r.: Andréa Marszalek, Hugo Greiner, Maïté Dufour, Floraya Marlin, Alix Poirier, Camille Krempp / Franciaország

Kövess minket a Facebookon, Instagramon és a TikTok-on is!

KAPCSOLAT
Email: cinemirafilmfest@gmail.com
Telefon: +36205919882

HELYSZÍN
Corvin Mozi
1082, Budapest, Corvin köz 1.