Cinemira szakmai nap 2022 díjazottak - Fotó Posztós János

CINEMIRA JUNIOR PITCH FÓRUMON kamaszok, a III. GYEREK- ÉS IFJÚSÁGI FILM PITCH FÓRUMON felnőtt alkotók filmtervei versenyeztek. A fődíjakról a diákzsűri, a különdíjakról a szakmai zsűri döntött. A felnőttek között SZABÓ SIMON és DAOUD DÁNIEL MARAD AZ ŰR című filmterve nyerte a fődíjat.

2022. október 7-én a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) rendezték meg a CINEMIRA NEMZETKÖZI GYEREK-ÉS IFJÚSÁGI FILMFESZTIVÁL SZAKMAI NAPJÁT, amely két pitch fórumot foglalt magába. Az eseményen filmes szakemberekből álló zsűri adott visszajelzést az alkotóknak, a fődíjakról a kamaszokból álló zsűri döntött, sor került közönségszavazásra, valamint különdíjakat adott át a szakmai zsűri, a DIGIC PICTURES és a SPARKS.

A III. Gyerek -és Ifjúsági és Film Pitch Fórum nyertesei

A legjobb filmtervnek járó díjat, a 300.000 forintos fejlesztési támogatással járó Aranymókus-díjat Szabó Simon és Daoud Dániel Marad az űr című nagyjátékfilmterve kapta a diákzsűritől. A film egy félénk kisfiúról, Dávidról szól, akinek osztálytársa, Benji lesz a világ első gyerek-asztronautája, és egy titkos exobolygó-expedícióra készül. Benji felajánlja Dávidnak, hogy elutazhat vele a Lantow B nevű bolygóra. Ugyancsak Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve nyerte meg a SPARKS koprodukciós hozzájárulással járó különdíját.

Daoud Dániel és Szabó Simon nyertesek, Romwalter Judit zsűritag - Fotó Posztós János
Daoud Dániel és Szabó Simon nyertesek, Romwalter Judit zsűritag - Fotó Posztós János

A szakmai zsűri Balogh Gábor Kopók az örökkévalóságnak című filmtervének ítélte a fórum különdíját. A megtörtént eseményeken alapuló kalandfilm azt meséli el, hogyan menekültek meg az erdélyi kopók a kipusztulástól. Amikor 1947-ben egy romániai rendelet kiirtandónak minősíti a fajtát, egy Péter nevű fiú megpróbálja átszöktetni Magyarországra szeretett házőrzőjét.

Balogh Gábor nyertes és Ternovszky Béla zsűritag Fotó Posztós János
Balogh Gábor nyertes és Ternovszky Béla zsűritag Fotó Posztós János

A közönség Borsos Miklós és Nyíri Kovács István Álmodók klubja című nagyjátékfilmtervét választotta kedvencének. Az ifjúsági kalandfilmben egy Marci nevű fiút szülei a válásuk miatt nagyapjához költöztetik, akinél egy titkos naplóból megtudja hogyan irányíthatja az álmait. Az éber álmodással azonban egy titokzatos erőt szabadít a kisvárosra, mely ellen csak a barátaival megalapított Álmodók klubja veheti fel a harcot.

Borsos Miklós nyertes és Dombrovszky Linda zsűritag - Fotó Posztós János
Borsos Miklós nyertes és Dombrovszky Linda zsűritag - Fotó Posztós János

A DIGIC Pictures a leginnovatívabb filmötletnek járó díját Szűcs Ádám és Nyitrai Márton A játék neve: Budapest című terve kapta meg. A regényadaptációban diákok nyomoznak eltűnt tanáruk után, a rejtély Budapest titkos helyszínein és régi videojátékain át vezet. Lassan az egész város a nyomukban van, ám a főszereplő ötlete minden játékszabályt megváltoztat.

Szűcs Ádám nyertes és Svéd Péter zsűritag - Fotó Posztós János
Szűcs Ádám nyertes és Svéd Péter zsűritag - Fotó Posztós János

A szakmai zsűriben Ternovszky Béla, a Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottságának tagja, Fonyódi Tibor, a Nemzeti Filmintézet Forgatókönyv fejlesztési igazgatója, Svéd Péter, a DIGIC Productions senior kreatív producere, Romwalter Judit, producer, a Sparks kamera- és világítástechnikai szolgáltató cégvezetője, valamint Dombrovszky Linda rendező vett rész.

A Junior Pitch Fórum nyertesei

A Junior Pitch Fórumon második alkalommal mutathatták be filmterveiket kamaszok, akik az ötleteiket szakmai mentorálással, a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Program és a Cinemira nyári Junior ScriptLabján fejlesztették filmtervekké.

A Junior Pitch Fórum fődíját (Aranymókus-díj, Gyerekfilm Akadémia forgatókönyv workshop, MyActionCam technikai bérlés, Lego ajándékcsomag) Pető Luca Loom (Derengés) című kisjátékfilmtervének ítélte oda a diákzsűri. A 80-as években játszódó dráma egy Éva nevű varrónőről szól, aki egyszer csak arra lesz figyelmes, hogy kezei állandóan befeketednek, hiába mossa őket. Éva bármit megtenne, hogy eltüntesse kezéről a mocskot, végül úgy dönt, mosógépbe száll és kimossa magát.

Pető Luca nyertes és a diákzsűri tagjai - Fotó Posztós János
Pető Luca nyertes és a diákzsűri tagjai - Fotó Posztós János

A közönségdíjat a szavazatok alapján Barát Borbála Egy ügynök az űrből című terve nyerte meg. A kisfilmben egy különös látogató érkezik az űrből egy kisközség életébe. A monoton munkájától kiégett utazó ügynök feladata a galaxis szerte népszerű, munkakedv serkentő spenót népszerűsítése az emberi faj körében. Nem tudja, hogy ez minden sarki zöldségesnél is kapható. Küldetése során szerelemre, barátságra és végre egy kis kikapcsolódásra is talál. Azonban a gyanakvó lakosok nehezen fogadják el az idegent.

Barát Borbála nyertes és Osváth Gábor zsűritag - Fotó Posztós János
Barát Borbála nyertes és Osváth Gábor zsűritag - Fotó Posztós János

A fórum Cinemira különdíjában Sipos Ábel Esti mese c. kisjátékfilmterve részesült. A film a demencia keserédes valóságát mutatja be, egy kalandokban gazdag életet élt, jelenleg idősek otthonában lakó férfi szemszögéből.

Sipos Ábel nyertes és Lakos Nóra fesztiváligazgató - Fotó Posztós János
Sipos Ábel nyertes és Lakos Nóra fesztiváligazgató - Fotó Posztós János

A DIGIC Pictures a fórum minden versenyzője számára stúdiólátogatást ajánlott fel.

A szakmai zsűrit Kis Hajni forgatókönyvíró-rendező, Gauder Áron rendező, Osváth Gábor producer, Felszeghy Ádám producer és Szoboszlay Eszter animációs rendező alkotta.

A III. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitchfórum és a Junior Pitch Fórum a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósult meg.

Kövess minket a Facebookon, Instagramon és a TikTok-on is!

KAPCSOLAT
Email: cinemirafilmfest@gmail.com
Telefon: +36205919882

HELYSZÍN
Akvárium Klub
1051, Budapest, Erzsébet tér 12.